citrien
citrien

Mogelijke effecten na een massage

Een massage is in bijna alle gevallen gezond voor lichaam en geest, ontspannend en weerstandverhogend. Ondanks dat de meeste mensen geen bijwerkingen ervaren, kan het zo zijn dat je je na de massage nog niet meteen goed voelt. Er kunnen tijdelijk bijwerkingen optreden zoals vermoeidheid, hoofdpijn en spierpijn. Als deze fase voorbij is zul je je meestal beter voelen dan ervoor. 

Hoofdpijn kan ontstaan door uitdroging, daarom is het belangrijk om voor en na een massage voldoende water te drinken. Vermoeidheid kan ontstaan doordat de doorbloeding tijdens een massage wordt gestimuleerd en je lichaam aan het werk wordt gezet om zichzelf te herstellen. Vermoeidheid kan soms ook na een massage worden waargenomen als je al een tijdje voorbij ging aan de signalen van je lijf. Ook zijn er mensen die zich emotioneel voelen tijdens of na de massage, doordat ze meer in contact komen met hun gevoelens. Neem rustig de tijd om alles te laten doorwerken in jezelf.

Tenslotte kan het nog voorkomen dat je spierpijn ervaart na de massage, doordat het spierweefsel is gemasseerd en gestimuleerd. Als je een of twee dagen verder bent zul je bijna altijd merken dat deze spierpijn weer is weggetrokken. Naarmate je vaker wordt gemasseerd, zal deze bijwerking meestal minder worden. 

Bij vragen kun je altijd even contact met mij opnemen.