citrien
citrien

Mogelijke effecten na een massage

Een massage is in het algemeen gezond voor lichaam en geest ontspannend en weerstandverhogend. Ondanks dat de meeste mensen geen bijwerkingen ervaren, kan het zo zijn dat je je na de massage nog niet meteen goed voelt. Er kan bijvoorbeeld vermoeidheid, hoofdpijn of spierpijn optreden.

Hoofdpijn ontstaat meestal door uitdroging, daarom is het zo belangrijk om na een massage (en ook in je dagelijks leven) voldoende water te drinken. Vermoeidheid kan ontstaan doordat de doorbloeding tijdens een massage wordt gestimuleerd en je lichaam aan het werk wordt gezet om zichzelf te herstellen. Vermoeidheid kan ook worden waargenomen, omdat je door massage in contact komt met je lichaam en misschien al een tijdje voorbij ging aan de signalen van je lijf. Hetzelfde geldt voor de bewustwording van onbewuste pijnplekken. Ook zijn er soms mensen die zich emotioneel voelen tijdens of na de massage, doordat ze zich meer bewust worden van hun gevoelens en behoeftes. Neem rustig de tijd om alles te laten doorwerken in jezelf.

Tenslotte kan het nog voorkomen dat je een lichte spierpijn ervaart na de massage, doordat het spierweefsel is gemasseerd en gestimuleerd. Als je een of twee dagen verder bent zul je bijna altijd merken dat deze spierpijn weer is weggetrokken. Naarmate je vaker wordt gemasseerd, zal deze bijwerkin meestal minder worden. 

Bij vragen kun je altijd even contact met mij opnemen.